Soepenfestival

Het verschijnsel 'Soepenfestival' bestaat in Frankrijk al lange tijd. Inwoners van een dorp, maar ook professionele koks, koken voor deze dag hun lekkerste soepen. Van heinde en verre komen de Fransen naar de dorpen toe om te genieten van de culinaire hoogstandjes en simpele eerlijke soepen. Rondom de proeverijen is meestal van alles te doen, variërend van een markt tot kinderspelen.

De indiener van deze wens is Theo Leerintveld, inwoner van Alem en journalist van Het Carillon. "Het is een beetje het 'Asterix en Obelix-idee", licht hij toe. "Waar een klein dorpje groot in kan zijn."

Soepenfestival

Over Soepenfestival

Het Soepenfeest Alem is in 2009 begonnen op initiatief van Theo Leerintveld. Onvrede en ergernis over discussies in de lokale politiek vertaalden zich in het maken van een statement: een beter leefklimaat heeft niets te maken met geld, maar met een juiste positieve instelling. Op zijn initiatief werd een gevarieerd groepje van vijf oude vrienden bij elkaar gebracht (Ton Steenbekkers, Peter van Boxtel (Jz), Peter van Boxtel (Fz) en Willy van Lent), die inmiddels zeswekelijks brainstormen over een jaarlijks muziekfestival. Elke vierde zaterdag van juni wordt ergens in Alem een locatie omgeturnd voor een heus dorpsfeest. Muziek, een losse sfeer en kleinschaligheid zijn de belangrijkste ingrediënten van dit evenement. En natuurlijk de soep. Jaarlijks doneren gemiddeld 40 Alemers (en inwoners van omliggende dorpen) een pan zelfgemaakte soep voor dit goede doel. Een flink gedeelte van de opbrengsten van de drie evenementen (Soepenfestival, Soep & Sounds en RUR) wordt jaarlijks overgemaakt naar twee regionale organisaties/instellingen/goede doelen (elk jaar worden twee nieuwe gekozen), waarvoor de financiële bijdrage meer dan welkom is. Overigens ging de eerste vijf jaar van het bestaan de opbrengst naar wensstichting Shamajo uit Kerkdriel (www.shamajo.nl) die de hartewensen van gehandicapte medemensen vervult.

Favoriete uitspraken

Alles mag en alles kan op ons festival. Zolang het maar authentiek is en met hart en ziel gespeeld wordt. En oh ja, iedereen treedt belangeloos op, zodat onze gift naar onze goede doelen maximaal is. Gratis entree.


Soup & Sounds

Vanaf 2011 wordt er een tweede evenement georganiseerd door de organisatie van het soepenfestival, te weten Soup & Sounds. Elke vierde zaterdag van januari wordt het Alemse dorpshuis De Drie Linden omgetoverd tot een heus danspaleis, waar muziek uit de jaren '70, '80 en '90 centraal in staat. In de sfeer van de oude dorpsoos geniet jong en oud van dit jaarlijkse evenement. Entree is drie euro, inclusief een kop verse soep rond sluitingstijd.

Soup & Sounds


RUR - Rechtstreeks Uit de Regio

Sinds 2013 organiseren de vijf mannen ook een Alemse versie van het praatprogramma RUR, dat staat voor Rechtstreeks Uit de Regio. Met een dikke vette knipoog naar het gelijknamige, welbekende tv-programma van Jan Lenferink. Miljoenen kijkers keken in de jaren '80 van de vorige eeuw naar deze praatshow op Veronica. In Alem wordt het programma voorlopig nog georganiseerd op de vierde vrijdag van september, wederom in het Alemse dorpshuis. Drie gasten uit de regio worden door presentator Theo Leerintveld geïnterviewd over een keur aan onderwerpen. Wellicht wordt deze datum in de toekomst verschoven naar de vierde zondag van september, wanneer er na RUR een live optreden in het dorpshuis zal zijn. Volg ons op Facebook voor meer informatie. Entree is vier euro.


 

Volg alle drie de evenementen via de Facebook pagina https://www.facebook.com/soepenfeestalem.soepenfeest